Fontosnak tartom tisztázni, mit is jelent a cím, még mielőtt nagyon belemelegednék:

Technológiai szingularitásnak nevezzük azt a lehetséges jövőbeli eseményt, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak.

Ez az esemény olyan módon és sebességgel változtatja meg a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megbízhatóan megjósolni, de van egy pont, ami már bekövetkezett, ami után bármit teszünk, ez az esemény a technika fejlődése miatt biztosan be fog következni. Hatása kiszámíthatatlan lesz, és az a valószínű, hogy az emberiség pusztulását fogja jelenteni. Ha csak addig ki nem találjuk azt is, hogy mi módon élhetjük túl.  Az időpont nagy valószínűséggel megállapítható az úgy nevezett Moore- törvénnyel, ami azt mondta ki 1965-ben, hogy minden 18. hónapban megduplázódik az integrált áramkörök összetettsége. Megfigyelése eddig helytállónak bizonyult, így eddigi elméletek és becslések alapján 2023 körül kellene ennek az eseménynek bekövetkeznie.

A történet kiindulási alapja Mary Shelley műve: dr. Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. Nagy hatást tett rám a mű, és példaképemnek tekintem az írónőt is. Mindenképpen szerettem volna neki valamilyen módon tisztelegni előtte, és remélem, hogy méltó módon sikerült. De közben arra törekszem, hogy egyedit alkossak, melynek csak iránymutatója az eredeti mű.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó tudományos fantasztikumok elég széles spektrumon mozognak. Akad olyan, amiben maga az emberi agy fejlődik a mesterséges intelligencia szintjére, de akadtak olyan alkotások is, amikben emberszerű gépek, vagy intelligens programok jelennek meg személyiséget kapva. Ez a mű egy különleges kapocs lesz ezeknek a nézeteknek az ötvözéséhez.

A munkásságomhoz immár elválaszthatatlanul hozzátartozik – és ezen nem is szeretnék már változtatni- egy lélek központú, humanista szemlélet, egy feminista vonal, ami miatt több szempontból is fontosnak tartom a történetek erotikus vonulatának megjelenítését, valamint a vallási nézetek határainak feszegetését. Ezeket azért jelzem, hogy időben távozhasson az, akinek ezek ellen kifogása van.

Hozzászólások

komment

Olyan írónő vagyok, aki nem szereti betartani a korlátokat és a szabályokat, kísérletezik (néha szélsőségekig), arcpirító kérdéseket sem fél feszegetni, emellett fogékony a szépre, a jóra, az értékesre. Az írásaim ebben a szellemben születnek, mégha ez elsőre nem is szembetűnő.

Következő bejegyzés