Mindenki szeretettel üdvözlök!

kiváltképp, akik kíváncsiak a 2016- os év kultúr- bloggereire.

Előszóként…

… szeretnék egy fontos információt megosztani a díjról. Gondolkodtam, hogyan tudnánk szépíteni, kutyafuttában megoldani a dolgot, de aztán rájöttem, hogy a legjobb út mindig az őszinteség. Így elmesélem a valóságot, nem pedig foltozgatni próbálom. Egy zsűritagunk sajnos szabotálta a pontozást, mégpedig úgy, hogy eltűnt. Először amikor felkértem zsűrizni nem vállalta a felkérést, aztán útközben, ahogy beszélgettünk újra felajánlottam neki a lehetőséget egy olyan zsűritag helyett, akinek most megszaporodtad a családtagjai és a teendői is, és örömmel lemondott hálás, ám annál időigényesebb szerepéről. Örömmel álltunk neki az értékelésnek, legalábbis én örültem, és úgy tűnt, hogy ő is, és a hosszú hónapokon át tartó munka után mindenkitől beérkeztek rendre a szavazatok, kivéve az újdonsült zsűritagtól. Kérdeztem, hogy mi a helyzet, de már nem válaszolt. Mondta, hogy sűrű lesz a programja, ezért vártunk. Először napokat, aztán heteket, aztán mire végképp feladtam a reményt, mert semmi választ nem kaptam tőle, még életjelet sem, már eltelt egy értékes hónap. Innen is üzenném neki, merthogy azóta sem írt nekem egy szót sem, hogy nem értem, hogy mi történt és miért mi a probléma, és kívánom, hogy ne legyen nagy baja. Ha saját hibáján kívül nem válaszolt még annyit sem, hogy nem fog menni, bocs, akkor természetesen minden jó szándékunk vele van. Ám, ha ezzel direkt akarta szabotálni a díjat, rosszindulat hajtotta, akkor pedig szomorú vagyok. Szomorú, mert nem láttam meg benne, hogy nem méltó a díj szellemiségére, így az én hibám volt, hogy felkértem arra a feladatra, ami nem neki való lett volna, és kívánom, hogy jöjjön rendbe az élete, és engedje el a negatív dolgait. Szóval bocsássátok meg nekem, hogy olyan embert hívtam a zsűribe, aki végül nem értékelt, és ezzel értékes időt vesztettünk. Például a fődíj megrendelését, a díjak és oklevelek tervezését.

Innen is köszönöm Pantocsek Tamás áldozatos munkáját, amit iszonyatos tempóban hajnalokig végzett, hogy mára elkészüljenek legalább a digitális kitüntetéseink.

 

A díjról…

… sok mindent elárultunk már a tavalyi évben. Kiemelném, hogy semmilyen szervezet, vállalkozás vagy érdek nem áll a díj mögött. Mondhatni, hogy ez az én házi díjam, amit akár én egyedül is eldönthetnék, hogy kinek adom. Ám én úgy döntöttem, hogy minden évben magamhoz hívok 4 segítőt, hogy ne legyek teljesen elfogulatlan és részre hajló. És ezt immár második éve nem bánom. Zsűri társaim olyan dolgokra irányították idén is a figyelmem, ami szívet gyönyörködtető. A jelölteket (főleg akiket egyáltalán nem ismertem) én is idegenként vizsgálgattam először, előítéletesen és azt gondolva, hogy nem elég jó. Aztán ahogy egyre jobban beleástam magam a tevékenységükbe, úgy tárultak fel előttem olyan világok, amikben elvesztem és felejthetetlen élményekkel tértem vissza a saját kis világomba. Ez a szép abban, hogyha egy embert megismerünk, hogy feltárulnak előttünk rejtett kincsei. Egy bloggert pedig nem is kell személyesen ismerünk, hogy ezt megtudjuk, elég belepillantanunk a nekünk felkínált kincses térképükbe, és megmutatják. Talán még tisztább és szebb megismerni valakit pusztán az írásai által, mert azok pontosan tudom a saját életemből, hogy a lelkünket tükrözi, nem a felvett szerepeinket.

A díjat idén egy kicsit egyszerűbb pontrendszerezésnek vetettük alá, mert a látómezőnkbe került jó bloggerek száma, hála a jó égnek, feldolgozhatatlanul sok lett. Így listát állítottam. A Blogradar lett az a lista, ahova ajánlani lehetett blogokat, és onnan válogatta ki minden zsűritag azokat, akiket megkedvelt. A lista bővült 2016 november elseje óta, úgyhogy már nem az értékelést kezdő állapotot látjátok. Az értékelésnél fő szempont volt, hogy nem blogot értékelünk, hanem a készítőjét és annak munkásságát, valamint ebből következően találtunk olyan információkat, amik nem publikusak, így azt a jelöltek kérésére nem közöljük veletek, pedig esetenként ezek a dolgok értékes pontokat jelentettek. De tiszteletben tartjuk a kérésüket, és köszönjük a bizalmukat. Aki veszi a fáradságot, hogy megismerje a jelölteket, annak biztosan maguk is elárulják rejtett titkaikat.  Egyébként megdöbbentő, hogy kis utánajárással mennyi minden kideríthető egy emberről az interneten. Főleg, ha még ért is hozzá egy kicsit az ember. (Én nem.)

Idén fele- fele arányban értékeltük a szubjektív és objektív dolgokat. A változtatások a fejlődés részei, igyekszem nem megrögzött dolgokhoz ragaszkodni, hiszen csak így érhető el állandó fejlődés és megújulás. A Láthatatlan Angyal díj alapfeltétele pedig, hogy ne népszerűségi verseny legyen belőle, ezért igyekeztünk az olvasottságnak minél kevesebb teret engedni a pontokban is.

Ennek tükreként mégis megfogadtam egy tanácsot, mégpedig, hogy létrehozom a Láthatatlan Angyal díj közönségszavazását.


Közönségdíj…

…egy olyan díj volt, ami lehetőséget adott arra, hogy mások is eldönthessék, hogy kire szavazzanak. A díj alatt látható volt minden bloggerről az, ami alapján megismerni, megérteni és megszeretni lehet valakinek a munkásságát, majd teljesen anonim módon szavazási lehetőséget biztosít. Ezt különösen fontosnak tartottam, hiszen sokan nem vállalják a nevüket, véleményüket, blogolvasási szokásaikat, így kell egy fórum, ahol minden következmény nélkül teret engedhetnek ezen vágyainak, ítéletüknek. Igazából az általunk legjobb 20 jelöltbe jutottak listájára lehetett szavazni itt, vagyis már volt két előszűrés, egyrészt a több, mint 100 bloggerből kiválasztottuk a legjobb 40-et, majd a legjobb 20-at, akik mind alkalmasak voltak valamiért a díjra. Szóval már maga az, hogy a közönségszavazáson jelöltek lettek, alkalmasságukat bizonyította. A szavazás érdekesen alakult, és kicsit sem meglepő az eredmény. Nagyon sokáig vezetett egy olyan jelölt, aki egyébként úgy jutott be a legjobb 20 közé, hogy valakit ki kellett zárnunk, mert törölte időközben a blogjait. Ő végül harmadikként végzett:

Márton Éva

Aztán egy olyan blogger vezetett majdnem egész végig, aki valóban megérdemli a láthatatlan angyal címet azzal, hogy egy olyan világot mutat be nekünk, ami sok embernek tanulságos és fontos lehet megismerni, megérteni. Így úgy döntöttünk, hogy ő mindenképpen kap egy speciális díjat.

Ő nem más, mint

Kardon Annamária

Annamari nem lát, mégis olyan profin blogol, hogy meg kell emelnünk a kalapunkat. A végtelenségig életvidám lány tettre kész, és mintapéldája annak, hogyan nem szabad feladni, és hogyan kell teljes életet élni azzal, ami nekünk adatott. Ő mindent meg tud oldani hihetetlen kreativitása révén és soha nem kedvtelenedik el igazán. Az élet nehézségeit könnyedén veszi és az akadályokat, amiket az élet elé gördít, nem megkerüli, hanem szétzúzza, majd felhasználja a saját javára. A fiatal lány nincs 20 éves sem, mégis olyan példaértékű a hozzáállása a dolgokhoz, és a sajátos „látásmódja”, hogy nem lehet őt nem tisztelni és csodálni. Meg is értem a rengeteg szavazatot, és pontosan ezért gondolom úgy, hogy maximálisan megérdemli a plusz díjunkat. A díj pedig nem más, mint a közönségdíjra kínált verseskötet hangos változata, magától a csodalelkű költőnőtől, Blankától.

 

A nyertes pedig nem más, mint….

Sky Jensen

A Sky Word megalkotója, az Egyedül a világ közepén, a Földre szállt angyal és a Tiltott gyönyör írója, aki emellett remek bloggertippeket is ad több fórumon. Gratulálunk neki! Az utolsó pillanatokban vette át a vezetést, bravúros fordulattal, nekünk nem kis pánikot és meglepetést okozva.


A díj idén…

…sem hazudtolta meg a szellemiségét. A bejegyzések száma és üzenete épp úgy számított az értékelő lapon, mint az egyedisége. Ezen kívül fontos szempont volt a közösségi kommunikáció, a segítőkészség, a kapcsolat más művészekkel és a nekik nyújtott támogatás, mások motiválása, elgondolkodtatása. És nem elhanyagolható szempont volt az, hogy milyen módon támogat már művészeti ágakat, azt milyen szájízzel teszi és megjelöli e az alkotót ilyen esetekben. Természetesen elhagyagolhatatlan ilyen értékeléseknél a szubjektivitás, a érzelmi motiváció, hiszen az egésznek az a lényege, hogy milyen módon és mértékben tud minket, a lelkünket megérinteni egy- egy blogger, ezért akkor követtük volna el a legnagyobb hibát, ha szubjektíven akartuk volna őket szemlélni. Megszerettük őket, és a részünkké váltak. Persze volt olyan aki csalódást is okozott, például írásaiban nem azt tükrözte, amit valójában képviselt, vagy megsértett minket akaratlanul is. Ezt akárhogy igyekeztünk, nem tudtuk figyelmen kívül hagyni. Aztán például pont az egyik nyerésre esélyes jelöltről is kiderült, hogy nem csak ő posztol az oldalára, így a kapott pontok egy része nem az ő érdeme. Úgyhogy kalandosan jutottunk el a végkifejletig.

 

A legjobb 20…

… jelöltjei közül megint estek ki személyes kedvenceim a véghajrában, és kerültek be olyanok, akiket én személy szerint annyira nem láttam csodálatosnak és kiemelendőnek. Például Nevra Wright elvesztését a véghajrában eléggé megviseltem, bár valóban látom én is, amit egyik zsűritársam említett, miszerint néha úgy tűnik, mintha lenéző lenne az olvasóival, valószínűleg öntudatlanul és ennél fogva nem lehet ő a nyertes.

Amikor kezdett körvonalazódni, hogy kik fognak kipottyanni a rostán, akkor minden jelölttől választottam egy nagyon frappáns, szép vagy sokat mondó idézetet és közzétettem a facebook oldalon. Így legalább egy mondat erejéig megismerhettétek őket is.

 

A legjobb öt…

…jelöltet viszont a végére hagytam. Nekik úgyis főszerep jut. A legjobb öt folyamatosan valamilyen szempontból valakivel holtversenybe került. Nem volt egyértelmű a helyezettek száma. Hihetetlen, hogy 5 ember 100 pontot adva osztottan, képes holtversenyt produkálni, majd újabb szavazáson újabb holtversenyt egy teljesen más eredménnyel. Ezért úgy határoztam, hogy bár erőforrásaim kicsinyek, még sem ejtem ki azokat, akik ilyen erős elölteket jelentenek. Bizonyos szempontból, a díj egyes részein mind a hárman győztesen lehetnének. Így hármas holtversenyben a jelképes bronzérmet megnyerték:


3. helyezettek:

Monos Anett

Anett olyan ritkaság a bloggervilágban, akinek több befejezett blogregénye is van, mint a Démoni horda és az Afraid of…. További művei Sie machen mich verrückt – Maga megőrjít, MineSorstársak és Feketén-fehéren. Ő egy kicsit megosztóbb blogger volt, akit különbözően láttunk, ami egy- egy pont lecsúszást jelentett itt- ott. Amire mindenki maximumot adott, az a bejegyzések egyedisége, és nagyon magas pontokat kapott a támogatott egyéb művészeti ágakhoz kapcsolódóan.

Flora Romejin

A Hív a mélység, a What if blogok alkotója. Erősségeit, hogy a bejegyzései nagyon jól kidolgozottak, és egyediek, valamint a közösségi kommunikációja remek, emberközeli megközelíthető. Nagyon magas pontokat kapott minden zsűritagtól objektív és szubjektív szempontok alapján is. Nála volt a legkisebb elszóródás a pontokban. Igazi láthatatlan angyal, mert eddig nem sokan és nem sokat hallottunk róla, de örülünk, hogy a látókörünkbe került.

T.H.

Ő tipikusan az a blogger, aki az új szabályokkal kerülhetett be a felsorolásba, miszerint facebook bejegyzéseket is blognak tekintünk. Abban is különleges, hogy arra kért, ne áruljunk el róla szinte semmit. Amit közölhetünk róla, az a Legitim üvöltésfiók. Mindenkitől maximális pontot kapott a bejegyzések üzenetére, és kidolgozottságára, valamint az egyediségre is, továbbá majdnem mindenkitől az egyéb művészeti ágak támogatására. Az egyik zsűritag őt jelölte ki győztesnek a saját listájában, és az objektív szempontok listáját toronymagasan meg is nyerte összesítésben.


 

2. helyezett

… avagy a legjobb női láthatatlan angyal kultúr- blogger 2016- ban

MER CI

Merci történetei az Illegal, a Bosszúból jeles és a Szerelmi játszma. Saját youtube csatornája van, amin trailereket készít másoknak is. Több helyen bétázik. Maximális pontot kapott minden zsűritagtól a bejegyzések kidolgozottságát egyediségét és üzenetét illetően is, nagyon magas pontokat a közösségi tevékenységére, a segítőkészségre, a közösségekben lévő részvételre és a együttműködésre is. Kiemelkedő szerepet játszik a blogos csoportok életében, mindig lehet rá számítani és nagyon lelkiismeret munkát is végez.


Az 1. helyezett…

…A GYŐZTES…

… avagy 2016 Láthatatlan Angyala

nem más, mint

 

Fórizs Krizstián

Krisztián oldala a Szívrohamgyár olyan erővel bírt még az egyszerű verses posztokkal, hogy már az első körben, amikor még a régi blogja működött is az élvonalban végzett összesítésben. Időközben újra létrehozott egy blogot, ami még sokkal, de sokkal jobb, és azóta minden szempontból tökéletesen megfelel a díj szellemiségének. A fiatal költő aktív, támogató tagja a közösségeknek, segít másoknak érvényesülni, foglalkoztat más bloggereket és más művészeti ágak támogatásában is magasan kiemelkedő. Szinte folyamatosan reagál az társadalmi változásokra az írásaiban, és nagy gondot fordít a közösségekben történő folyamatos kommunikációra is, nem az egyoldalú posztolás, hanem a folyamatos visszacsatolás rá a jellemző. Lehet rá számítani, elérhető, megközelíthető, nem beszél magas lóról senkivel és többen kiemelték, hogy egy pár perc jóízű beszélgetésre mindig kapható! Három zsűritag is győztesnek jelölte a végső listáján, és szinte minden kategóriában minden pontozást megnyert. A profin felépített Szívrohamgyára egy kincs. Követendő példa a feltörekvő költők, írók számra. Igen, így érdemes alkotni. Formailag és tartalmilag már most kiforrott. Mi lesz ebből később? Szerintem a legjobb úton tart a megérdemelt ismertség és elismertség felé. A kortárs költők között a helye, nem vitás. Sok sikert és további hasonló elszántságot és elkötelezettséget kívánunk neki munkájában.

 

https://www.facebook.com/szivroham.gyar1/posts/158678387924260

https://www.facebook.com/szivroham.gyar1/posts/120246755100757

 

Köszönöm szépen a figyelmet!

 

Szép estét mindenkinek! 🙂

 

 

free themes? 24x7themes is #1 for the best free wordpress themes
Hogy tetszett?

Hozzászólások

komment

Olyan írónő vagyok, aki nem szereti betartani a korlátokat és a szabályokat, kísérletezik (néha szélsőségekig), arcpirító kérdéseket sem fél feszegetni, emellett fogékony a szépre, a jóra, az értékesre. Az írásaim ebben a szellemben születnek, mégha ez elsőre nem is szembetűnő.

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés