Borzasztóan bosszantanak az angol kifejezések a nyelvünkben, de persze a nyelv egy élő dolog, és a legjobb fordítás sem adja vissza a pontos jelentést, így fog beolvadni a nyelvünkbe ez is, ha felháborít, ha nem. De koncentráljunk a feladatra.

1. Milyen könyvet olvastál, amely nyáron játszódik?
Bár nem teljesen nyáron játszódik, de a kulcsjelenetei igen és a címében is szerepel. Ez pedig nem más, mint Árszintye Erika – Nyár a szemeidben című könyve. Tök jó kis regény Céziummal a főszerepben. Az élet egy új arcát villantja meg. 

2. Melyik könyvbéli helyszínre mennél el szívesen nyaralni a nyáron?
A színfalak mögé, a világ színfalai mögé, ahol Árnyék járt az Amerikai Istenekben, Neil Gaiman regényében. A kedvenc kissé szürreális könyvem. Amikor letettem még nem gondoltam, hogy évekkel később is ennyire nagy hatással lesz rám, pedig abba a könyvbe is bele lehet kötni nem egy helyen. Viszont ez ékes bizonyítéka számomra, hogy sok mindentől és sokféleképpen működhet egy könyv. 

3. Mit olvasnál szívesen kötelező olvasmányként ezen a nyáron?
Kötelező olvasmányként valami jó könyvet ajánlanék, ami azért nem hoz le az életről és kellően rövid. Mondjuk mostanában ilyen volt az Egy űrállomás takarító naplója – L. J. Wesleytől (aki amúgy magyar).  Bár kortalan, de inkább fiús történet, engem legalábbis nem kötött le minden rész úgy, mint szerettem volna.
Ha viszont olyat választanék, ami kortalan és mondanivalója csodálatos, mégsem habos babos az egész, akkor Eleanor H. Portertől Az élet játéka című könyvet ajánlanám, még az érettségi környékén olvastam lazításképpen és azóta is ezt a könyvet tartom legkedvencebb kincsnek, ami a lelkembe került. (Még ha van is benne egy elég provokatív jelenet, azt aki meg nem akarja, nem érti.)

4. Melyik könyvbéli karakterrel / karakterekkel töltenél el szívesen egy estét nyári tábortűznél?
Hát nem is tudom. Talán vicces lesz, de a felnőtt Harry Potterrel. 😀 Érdekelne hogyan él azok után, ami történt, hogyan meséli, mennyire tekinti nagy számnak, amit tett, mit mutat ebből a többi embernek. Érdekes lenne. Ha ez nem ér, akkor pedig Havas Johnnal biztosan szeretnék egy tűz mellett ülni a Falon és megkérdezni, hogy mostmár tudsz valamit Havas John? 😀  (Trónok harca szereplő, aki véletlenül nem tudná valamilyen csoda folytán.)

5. Ajánlj egy könyvet erre a nyárra!
Igazából csak egy könyvet nehezen ajánlok, és főképp attól függ, hogy az illetőt milyennek ismertem meg. Talán, amit bárkinek ajánlani merek bárhányszor olvasta, az A kis herceg. Ez kezdő olvasóknak és könyvfalóknak is örök gyöngyszem. Emlékszem, én milyen szkeptikusan olvastam el 17 évesen, nagy duzzogva. Azt hittem, hogy nagyon fogom unni és semmi hatással nem lesz rám. Óriásit tévedtem, hála égnek! 😉

6. Mi az első dolog, ami eszedbe jut a nyár és a könyv szóról?
Hát nekem valamiért Olaszország. Egyetlen egyszer jutott el a család Bibionéba 5 napra. Tudni kell rólam, hogy életem Olaszország, rajongásig imádom. Na hát persze, hogy amikor karnyújtásnyira van életemben először a tenger álmaim országában, akkor nem fürödhetek. Nem is én lennék, ha nem így történt volna. Úgyhogy mind az 5 napot a parton olvasgatással töltöttem, míg a családom lubickolt. :/ Azért a könyvek kárpótoltak egy kicsit. 🙂 

7. Melyik könyvet / könyveket tervezed elolvasni ezen a nyáron?
Óh… túl hosszú a lista. Még tegnapra el kellett volna olvasnom vagy ötven könyvet. De nincs ennyi ideje az embernek sajnos. Sorrendben kb ez a terv: 1. Sipos Gergő – Szent Domonkos Kertje 2. Csátvák Soma- Lélekcsapda 3. Gregus Gábor – Pillanatnyi elmezavar 4. Helen Fielding- Bridges Jones babát vár 5. Lana Millan- Átkozott Hanna Brown. Egyszer majd biztosan lesz rá elég időm… 😀 Az elsőből már olvastam kemény 39 oldalt! 😀 És még csak most lesz könyvhét… Valaki mentsen meg! 😀 

8. A forrás megjelölésével hívj meg három embert ennek a tagnek a kitöltésére!
Az én forrásom a tag elindítója, Emília, ezúton is köszönöm szépen.

Akinek kíváncsi lennék erre a listájára, az pedig…

Sárközi Erika

Tőkés Hunor

Tóth Anikó Dóra

Remélem nem hagytok cserben. 🙂

Hozzászólások

komment

Olyan írónő vagyok, aki nem szereti betartani a korlátokat és a szabályokat, kísérletezik (néha szélsőségekig), arcpirító kérdéseket sem fél feszegetni, emellett fogékony a szépre, a jóra, az értékesre. Az írásaim ebben a szellemben születnek, mégha ez elsőre nem is szembetűnő.

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés