Egyik kihívottam nem blogol, ezért megegyeztünk, hogy én teszem ki az ő válaszait is. Anikót nagyjából két hete ismerem, a 2. író- olvasó- blogger találkozón voltunk egy asztalnál és sok érdekeset megtudtunk egymásról, nagyon megkedveltem őt. Régóta ír, most pedig egy érdekes riportkönyvön dolgozik, aminek alig bírom kivárni a megjelenését: A Jobbra húzott történetek-ben a Tinderen (egy társkereső alkalmazás) keresztül kialakult párkapcsolatokról és randikról mesél. Lesznek félresikerült találkozások, sok éve töretlen szerelmek, sőt, néhány meleg viszonyra is fény derül. Anikó személyes tapasztalat miatt kezdett ebbe a könyvébe – ennek az alkalmazásnak köszönheti a férjét. Azt gondolom, az teszi igazán ritka kinccsé a Jobbra húzott történetek-et, hogy a sztorikat mindkét fél szemszögéből megmutatja benne, és az intim részletektől sem riad vissza. Mondjátok, hogy nemcsak engem villanyoz fel a téma!

És most jöjjön Anikó Nyári könyvkihívása: 

  1. Milyen könyvet olvastál, amely nyáron játszódik?

A nyár nem egy központi elem számomra a könyvekben, így már alig emlékszem olyanokra, amik ekkor játszódtak. Egyet azonban biztosra tudok; Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár című kötete ebben az évszakban kezdődött. Nem egy könnyed vízparti kaland, de igen megkapó sztori súlyos mondanivalókkal. Én ezeket szeretem. Az már egy másik kérdés, hogy kb. a közepén elkezdtem kattogni, mit kéne ahhoz tennem, hogy Daisyhez hasonlóan én is túléljek egy ilyen katasztrófát.

 

  1. Melyik könyvbéli helyszínre mennél el szívesen nyaralni a nyáron?

Tök sablonos leszek, de Roxfortba szívesen ellátogatnék, persze ha létezne. Imádom azt a világot, amit J.K. Rowling teremtett a Harry Potter kötetekben. Elárulok egy titkot: még azelőtt bukkantam rá a paksi könyvtárban ezekre a mesés könyvekre – azt hiszem, az első és a második részre –, hogy befutott volna a sorozat Magyarországon.

 

  1. Mit olvasnál szívesen kötelező olvasmányként ezen a nyáron?

A saját készülő könyvemet, a Jobbra húzott történeteket. Na jó, csak viccelek. A Big Magic-et szorongás ellen ajánlanám, a Semmit pedig szorongásra, megvilágosodáshoz. Mellesleg van olyan ország, ahol ez utóbbit betiltották, de olyan is, ahol felvették a kötelező olvasmányok listájára.

 

  1. Melyik könyvbéli karakterrel / karakterekkel töltenél el szívesen egy estét nyári tábortűznél?

Azt hiszem, nem lenne túl vidám esténk, de legszívesebben Janne Teller Semmi című könyvének gyerekeivel ismerkednék meg. Ez a könyv egyszerűen zseniális. A kicsik brutális filozófiai mélységű kérdésekre keresnek választ benne, ráadásul igen egyedi – és spoiler nélkül állíthatom, sokkoló – utat választanak, hogy elérjék a vágyott eredményt.

 

  1. Ajánlj egy könyvet erre a nyárra!

Ugyan! Nyilván a Semmit ajánlom neked, bár hamarosan belekezdek az író egyik másik kötetébe is, a Mindenbe, amihez természetesen hasonlóan magas elvárásokat támasztok.

 

  1. Mi az első dolog, ami eszedbe jut a nyár és a könyv szóról?

Kemény leszek, de a depresszív könyvek. A nyaralásaimkor végre több időm van olvasni, és mivel főleg az elgondolkodtató, mély tartalmú írások keltik fel az érdeklődésem, ilyenkor leginkább ezeket veszem elő.

 

  1. Melyik könyvet / könyveket tervezed elolvasni ezen a nyáron?

Rengeteg könyv pihen a várólistámon, meglátjuk, mennyit lesz időm bekebelezni:

Janne Teller: Minden

Závada Pál: Jadviga párnája

Boris Vian: Köpök a sírotokra; Tajtékos napok

Isabel Allende: Kísértetház

Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Salman Rushdie: A firenzei varázslónő

Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek

(Na jó, még egy csomó van, de azt gyanítom, ezeket sem fogom tudni befejezni.)

 

  1. A forrás megjelölésével hívj meg három embert ennek a tagnek a kitöltésére!

Demencze Ilona: https://www.facebook.com/demenczeilonawriter/

Dajka Janesz: https://www.facebook.com/vasutaskalandok/

Krisz Nadasi: https://www.facebook.com/krisznadasiwrites/

Hozzászólások

komment

Olyan írónő vagyok, aki nem szereti betartani a korlátokat és a szabályokat, kísérletezik (néha szélsőségekig), arcpirító kérdéseket sem fél feszegetni, emellett fogékony a szépre, a jóra, az értékesre. Az írásaim ebben a szellemben születnek, mégha ez elsőre nem is szembetűnő.

Előző bejegyzés