A közelmúltban elhatároztam, hogy ellátogatok Erdélyországba. Azt hittem sok mindent tudok és értek ezzel  a majdhogynem fogalommal kapcsolatban, de aztán, ahogy tervezgettem az úrvonalat, egyre másra jöttem rá, hogy szívünk leszakadt csücskéről nem tudok szinte semmit.

Előre bocsátom, hogy ezek a bejegyzések egyáltalán nem tudományos jellegű, inkább a gondolati síkon mozgó, főleg a saját tudásomat és véleményemet tükröző bejegyzések lesznek. Bár kétlem, hogy bárki is szívesen olvasgatná ezeket a sorokat, inkább számítok véletlenül idetévedőkre, de ha mégis valaki szánt szándékkal téved erre és megsértődik egyik másik eszmefuttatásomon, attól előre elnézést kérek. Úgy érzem, hogy mint magyarnak, és mint írónak, aki fennen hirdeti, hogy minden szép, jó és igaz a világunkban, szükségem van arra, hogy átgondoljam, összegyűjtsem, megtapasztaljam mindazt, amit tudni lehet és érdemes.

Szóval nem tudok semmit Erdélyről. Sebaj! Pótolom az elmaradt földrajzi, történelmi és szociológiai ismereteket. Felcsaptam hát a google-t a megfelelő oldalon, aztán felhúztam a szemöldökömet. Van itt leképesztőtől a felháborítón keresztül minden. Ezután ósdi módon enciklopédiát vettem a kezembe, még feljebb kúszott a szemöldököm. A könyvek nem a modern, hanem a régi nézőpontokat tükrözik. Vettem hát egy útikönyvet…. a szemöldököm már a hajam vonalába került. Egy teljesen más Erdély képét formálták meg előttem. Hol szörnyű kijelentéseket, hol megdöbbentően eltorzított információkat tartalmaznak és ráadásul szögesen egymással szemben állva… szóval miből is tanuljon az ember gyereke, ha kíváncsi, és tudni akarja az “IGAZIGAZT”.

Ezt a kusza adathalmazt szelektálnom kell és rendbe szednem, mert így ostobának érzem magam, és az ostobaságból született kijelentések bűnnek számítanak. Bár azt vitathatnánk, hogy kinek a bűne!

Szóval az első rejtély, hogy hol is található pontosan az a terület, amire én kíváncsi vagyok. Erdély, egykor Magyarország része volt, tehát az első világháború után jegyzett országhatár Erdély határa? Lássuk…

1060051A különböző pirosak jelzik, hogy egy adott ponton hány ezer ember él magyar öntudattal. Nem is csodálkozom, hogy Magyarország területén belül is találunk fakó foltokat. De a kérdés: Akkor én most melyik területre vagyok kíváncsi? És az a sok sárga terület? Én azt hittem, hogy egy erősen magyarok által lakta területre mennék? Mégis mit jelentsen ez? És mi is tulajdonképpen az az erős magyarlakta terület Közép- Romániában?

Ezek után kutatva rájöttem arra, hogy a legtöbb magyar felmenőkkel rendelkező ember, már nem vallja be, vagy esetenként nem is tudja, hogy magyar. A vegyes házasságok sora végtelen, ahogy előtte évszázadokig is az volt, ez a határelcsatolás után nem változott, sőt erősödött. Az így született utódok már nem számítanak magyarnak, hiába a magyar vér. Aztán hallottam a román állampolgárok “betelepítéséről”, hogy az erre a területre költöző román családok pénzt, lakást, támogatást kaptak. Aztán megütötte a fülemet, hogy a határon túli, magukat magyarnak érző emberek ez elmúlt évszázadban tömegesen vándoroltak át a megmaradt magyarság területére. Hol kényszerből, hol menedékként jöttek hozzánk, hol pedig mi hívtuk őket lakással, támogatással, munkával, szeretettel. Ezért megritkult, pontosabban felhígult a magyarság száma Erdélyben.

És, hogy mi a vörös rész középen? Hát pironkodva bevallom, hogy én nem tudtam, hogy Erdélynek még egy külön része Székelyföld. (Valahogy nem tűnt logikusnak feltételezni, hogy egy megosztott ország leszakadt része még tovább szakadozzon…) Én a kettőt azonosítottam, illetve, ha sejtettem is különbségeket, akkor sem tudtam volna megmondani pontosan, hogy a két fogalom miért tér el egymástól. De hát már ezzel is okosabb lettem, ezt a hiányosságot is pótoltam. És ahogy jól látható az ábrán, Székelyföld hígulatlanul őrzi a magyar átlagsűrűséget.

De hát be vallanunk, hogy nem ez az első alkalom, hogy Erdély nem magyar fennhatóság alatt van. Nem azért mondom, csak azért tudnunk kell, hogy közös történelmünk sem volt épp felhőtlen.

Nézzük akkor a történelmünket. Amikor Erdély a magyar királyság része volt, többször autonómiát, vagy egyedi bánásmódot kért, többnyire volt saját uralkodója, saját törvényei. Mindig is egy kicsit kikérte magának, hogy más döntsön a sorsuk felett. Aztán a törökök idején is elég hosszú időn át távol volt tőlünk, attól függetlenül, hogy a helyünk állandó, a helyzetünk sokszor tért el. Akkor épp Magyarország volt idegen fennhatóság alatt, míg Erdély viszonylag szabad és önálló lehetett.

És akkor keverjük bele a vallást is… Igen. Nehogy már kimaradjon. A lutheránus és az egyéb új keletű keresztény vallások könnyedén vették át a hatalmat a katolikus vallás felett e térségben, ami egy pápától függő királyságban nem túl szerencsés, így még több oka volt a peremterületünk ellen fordulni. Boszorkányüldözések, eretnekségi perek tucatjai vájtak éket közöttünk. Pedig egy lélekkel ugyanazt az isten imádtuk, csak máshogy képzeltük el az imádásunk kifejezését. Micsoda pech.

Végül eljött csúf trianon kora az igazságtalanok igazságával, és szétszabdalta egyik legnagyobb ellenségét, a Monarchiát. Erdélyt bárki követelte volna, leválasztották volna rólunk, hiszen mind kulturálisan, mind gazdaságilag sokkal járultak hozzá a monarchia működéséhez. Persze arról lehet vitatkozni, hogy miért kaptak magyar területeket vesztes hatalmak, de sajnos a második világháború pont emiatt az elégedetlen hangulat miatt tört ki, így ha nem akarunk további borzalmakat, akkor meg kell tanulnunk elfogadni, amit a hatalmasok ránk mérnek, és a szánkra lakatot tenni.

Jöhet a kérdés persze, ránézve a nagyon nagy vonalakban nézett történelmünkre, hogy valóban jobb lenne -e Erdélynek, ha a részünkké válnának, vagy hozzánk kötődve is boldogtalanul követelnék az autonómiájukat? Persze egy szív, közös múlt, közös történelem, a közös nyelv és a közös kultúra összeköt minket. Vér a vérünkből, test a testünkből- testvéreink… Miért nem olyan egyértelmű hát eldönteni, hogy mennyire tartozunk össze? Mi váltotta ki egyes Erdélyiekből a velünk szembe fordulást, és miért mondja ma jópár ember, hogy ők mások, mint mi? Tudatlanság? Tanulatlanság? Infantilizmus? Vagy valami visszamaradt csorbult történelemfoszlány eme dac oka?

Az biztos, hogy a “hol van Erdély” kérdésre az a jó válasz, hogy Romániában. Az Európai Uniohoz csatlakozás újfajta egységet adott nekünk, lehetőséget, hogy a szigorú és könyörtelen határok, amik köztünk feszülnek, kicsit lazábban válasszanak el minket egymástól. Ez egy új fajta szabadságot és átjárhatóságot biztosít a terültek között, amik lehetőséget adnak újra felfedezni egymást. Egy kicsit visszakaptuk azt, amit az elmúlt évtizedek elvettek tőlünk, és újra beindulhat a két terület közötti véráramlás.

Ezt fogom majd én is kihasználni, hogy magam is meggyőződhessek róla, milyen nyomott hagyott rajtunk az elmúlt évszázad. Lejt váltok, ami “jobban teljesít”, mint a forint. (65 és 75 forint körül mozog egy új lej) Aztán meggyőződöm arról, hogy tényleg annyira keletre van- e tőlünk a méltán híres és neves Erdély.

Hozzászólások

komment

Olyan írónő vagyok, aki nem szereti betartani a korlátokat és a szabályokat, kísérletezik (néha szélsőségekig), arcpirító kérdéseket sem fél feszegetni, emellett fogékony a szépre, a jóra, az értékesre. Az írásaim ebben a szellemben születnek, mégha ez elsőre nem is szembetűnő.

Következő bejegyzés